
✍علی محمد نظری
سقوط خرمشهر در روزهای آغازین جنگ دلایل مختلفی داشت خرمشهر در بدترین شرایط ممکن توسط ارتش بعث عراق تصرف شد. اوضاع بهم ریخته اجتماعی ،سیاسی وحتی امنیتی و نظامی ناشی از انقلاب و کشمکش های داخلی جریانات سیاسی که تا مقام ریاست جمهوری یعنی عالی ترین مقام اجرایی کشور را در گیر کرده بود.
ارزیابی صدام برای حمله به ایران و رسیدن به اهدافش هم به لحاظ سر زمینی و هم به لحاظ تقویت موقعیت و جایگاه عراق و شخص صدام در جهان عرب دقیقا حساب شده و به موقع بود.
قدرت نظامی عراق و پشتیبانی گسترده بین المللی از آنها بی نظیر بود. علاوه بر دانش نظامی ژنرالهای عراقی حضور مستشاران نظامی خارجی در کنار فرماندهان عراقی و مهندسی ایجاد موانع تو در تو و چند لایه برای حفظ خرمشهر که به گفته دوست و دشمن عبور از آن را غیر ممکن ساخته بود.
به لحاظ آموزش و توان جنگی ارتش عراق از جمله ارتشهای قدرتمند جهان عرب بود آنها برای دفاع از خرمشهر همه ی پیش بینی ها را انجام داده بودند. نیروهای عراقی کاملا می دانستند که بعد از عملیات فتح المبین ایرانیها برای آزاد سازی خرمشهر مهیا می شوند از اینرو به هیچ عنوان غافلگیر نبودند اصل غافگیری ایرانیها فقط برای روز و ساعت عملیات تنظیم شده بود.
عملیات بیت المقدس اردیبهشت سال ۶۱ در چهار مرحله آغاز و حدود ۲۵ روز طول کشید آزاد سازی خرمشهر هیمنه صدام و جامعه بین المللی حامی او را درهم شکست انگیزه و اراده های بزرگی که از سرچشمه معنوی الهی نشات می گرفت شرایطی را بوحود آورده بود که برای آزاد سازی خرمشهر پیر وجوان ارتشی و سپاهی و بسیجی و قوای انتظامی همه از هم سبقت می گرفتند.
موج انگیزه و اراده ملت ایران که در قالب رزمندگان عزیز فوران و تبلور یافته بود حتی فضای جبهه دشمن را هم تسخیر کرده و عراقیها که طعم تلخ شکست های پی در پی تا قبل از آزادی خرمشهر را چشیده بودند با تهیه پوسترها ودیگر علائم تسلیم، از قبل خود را برای یک شکست سنگین آماده کرده بودند تعداد اسرای عراق( حدود بیست هزار نفر ) در عملیات آزاد سازی خرمشهر یاد آور مراحلی از اسرای جنگ های جهانی اول و دوم بود و تعجب جهانیان را برانگیخت.
با فتح خرمشهر چهره جدیدی از ملت و کشور ایران در جهان ترسیم گردید. و توازن نظامی، سیاسی و…. جهانی را به نفع ایران تغییر داد و تاریخ یک بار دیگر ایران عزتمند را تجربه کرد . در عملیات بیت المقدس نیروهای لرستان در قالب دو کاروان در مرحله دوم و چهارم آزاد سازی خرمشهر شرکت نمودند. گروه اول شامل رزمندگان شهرهای خرم آباد، دورود، الیگودرز، کوهدشت ، پلدختر، الشتر و ازنا به فرماندهی حاج علی محمد سوری و جانشینی حاج مصطفی آشنا《 هردو عزیز در این عملیات به درجه جانبازی مفتخر گشتند》 در مرحله چهارم و آزاد سازی شهر خرمشهر و گروه دوم شامل رزمندگان شهرهای بروجرد و نورآباد به فرماندهی شهید حسن گودرزی《 شهید گودرزی در همین عملیات مجروح و سال ۶۳ در منطقه زبیدات بعنوان فرمانده گردان ثارالله به شهادت رسید 》 در مرحله دوم و از محور فکه زمینه آزاد سازی خرمشهر را مهیا نمودند. امیدواریم با حراست از حماسه های فرزندان ملت در جنگ تحمیلی که سمبل آن آزادی خرمشهر بود منزلت ایران سر افراز ما تا قرنها پا بر جا بماند.
» مجموعه یادداشت های ارسالی را مطالعه کنید (اینجا / کلیک نمایید)
» سایر پیام های شهروندان را مطالعه کنید (اینجا / کلیک نمایید)