
این روزها مرغ به عنوان یکی از کالاهای اساسی و لوکس محسوب می شود؛ افزایش قیمت بی رویه این مایحتاج ضروری سبب شده تا مرغ از سفره بسیاری از خانواده ها حذف شود و هر بار به بهانه ای شاهد کمبود و سپس افزایش قیمت این کالا باشیم.
نسیم دلفان – به گزارش سفیرافلاک، در حالی که مدتهاست قیمت گوشت قرمز نجومی شده و توان خرید مردم کاهش یافته، با بالا رفتن قیمت مرغ و کمبود آن در بازار، سفره مردم از گوشت مرغ هم خالی مانده است؛ سوء مدیریت و نابسامانی در بازار سبب شده این روزها مرغ در بازار کیمیا شود.
اینکه سرنوشت مرغ های تولیدی از مرغداری ها تا کشتارگاه و بازار به کجا می رسد جای سوال دارد، جهاد کشاورزی از تولید مازاد خبر می دهد و صمت هم از توزیع عادلانه طبق نظارت کافی، اما نتیجه این اقدامات در عمل مشهود نیست و توزیع و عرضه مرغ در بازار وضعیت بغرنجی پیدا کرده است.
اگرچه مسئولین طبق روال همیشه تقصیر این مشکل را هم بر گردن تحریم ها می اندازند ولی یک بار کمبود نهاده های دامی را علت کاهش تولید و عرضه مرغ می دانند و گاهی تقاضای بالا را علت این مشکل می دانند.
کمبود کالاهای اساسی در بازار لرستان
این در حالیست که قطعا مردم مرغ را به اندازه خریداری می کنند، گرچه تاکنون کمبود سایر اقلام مانند روغن، برنج و هرآنچه در بازار نایاب می شود را خرید هیجانی مردم می دانند اما قصه در بازار مرغ کمی متفاوت است، بی برنامگی مسئولین در این حوزه سبب شده تا روز به روز قیمت مرغ سر به فلک بکشد.
برخی از مسئولین اظهار داشتند که اگر قیمت مرغ افزایش نیابد، مرغداریها متضرر می شوند و همین سبب افزایش قیمت مرغ برای چندمین بار طی چند ماه اخیر شده است، ساز افزایش قیمت مرغ از چندی پیش زده شد و سرانجام چند روز پیش قیمت مصوب مرغ ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد.
یکی از مهمترین وظایف مسئولین برنامه ریزی برای ایامی است که تقاضا برای کالاهای اساسی افزایش می یابد مانند ایام نوروز و یا ماه رمضان که متاسفانه به دلیل عدم برنامه ریزی شاهد کاهش مرغ در ایام نوروز بودیم.
این در حالیست که در یک سوی شهر مردم در صف های طولانی به دلیل نبود مرغ گرم، منتظر مرغ های منجمد بودند و در آن سوی شهر مسئولین از تولید چندین تن مرغ خبر می دادند و جهاد کشاورزی و صمت سعی می کنند تا هر بار توپ مشکلات را در زمین دیگری پاس دهند.
در ایام نوروز بسیاری از مردم در استان های مختلف درگیر تهیه مرغ بودند و متاسفانه تدبیر و برنامه ای از سوی متولیان برای نیاز بازار وجود نداشت.
صف های طولانی مرغ در جای جای شهر گویای کمبود مرغ در بازار است، اما حالا که قیمت مرغ افزایش یافته باز هم شاهد کمبود مرغ هستیم و معلوم نیست مشکل اصلی در این حوزه چیست.
محدود بودن میزان عرضه مرغ در بازار کاملا روشن است، در این میان برخی از واحدها نیز همان میزان محدود را با قطعه بندی چند برابر قیمت مصوب عرضه می کنند و وقتی کمبود بسیار زیاد باشد به ناچار از این مرغ ها استفاده می شود.
حالا در آستانه ماه رمضان مشخص نیست که وضعیت توزیع مرغ به کجا خواهد رسید و تنها اقدام مهم مسئولین در وضعیت آشفته بازار مرغ، افزایش قیمت بود.
قطعه بندی مرغ ممنوع
منوچهر اسبکوه رئیس اتاق اصناف لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: با توجه به افزایش قیمت مرغ به ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان، هر گونه قطعه بندی مرغ توسط خرده فروشی های مرغ ممنوع است.
وی افزود: برخی از واحدهای عرضه مرغ، با قطعه کردن مرغ ها را با قیمت حدود ۴۰ هزار تومان می فروختند که با ممنوع اعلام شدن این اقدام انتظار می رود وضعیت بهبود یابد.
رئیس اتاق اصناف لرستان تصریح کرد: افزایش قیمت مرغ به دلیل افزایش قیمت نهاده هاست البته از طرفی هم مرغداران اعلام کرده بودند که قیمت فعلی سبب ضرر مرغداری ها می شود.
اسبکوه خاطرنشان کرد: قیمت هر کیلو مرغ ۴۴۰۰ تومان افزایش یافته که امیدواریم با این افزایش قیمت مشکل در بازار مرغ برطرف شود و به اندازه کافی به دست مصرف کننده ها برسد.
وی با اشاره به بازار ماه رمضان گفت: برای عرضه کالاهای اساسی مانند مرغ برنامه ریزی لازم صورت گرفته و انتظار می رود شاهد بهبود وضعیت بازار کالاهای اساسی باشیم.
تولید روزانه ۱۴۰ تن مرغ در استان
ناصر نجیب زاده معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: تولید در بازار مرغ متوقف نشده و کمبودی نداریم ولی اختلاف قیمت ها در استانها تاکنون سبب خروج مرغ می شد.
وی افزود: روزانه بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ مرغ در استان تولید می شود ولی در بازار مشاهده نمی شود و تلاش شده تا به اندازه مورد نیاز استان، مرغ تامین شود.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه کشتار مرغ در کشتارگاه ها طبق روال عادی انجام می شود، گفت: سرانه مصرف مرغ در استان روزانه حدود ۱۲۰ تن است که مازاد نیاز استان، مرغ تولید می شود.
مشکل کمبود مرغ برطرف می شود
اسفندیار حسنی مقدم رئیس جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: سه درصد از مرغ کشور که حدود ۸۰ هزار تن است در استان لرستان تولید می شود و میزان تولید مرغ در استان مازاد نیاز است.
وی افزود: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور قیمت مرغ زنده درب مرغداری ۱۷ هزار و ١۰۰ تومان و مرغ برای مصرف کننده ۲۴۹۰۰ تومان مصوب شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: با توجه به اینکه سرانه مصرف مرغ در استان بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ تن در روز است اما همزمان با ایام نوروز روزانه بالغ بر ۲۸۰ تن مرغ کشتار شد.
حسنی مقدم عنوان کرد: با توجه به نیاز بازار در ایام نوروز کشتارگاه ها فعال بوده و اقداماتی صورت گرفت تا کمبودی در بازار نباشد و ستاد تنظیم بازار تلاش می کند تا مشکلات در حوزه تامین و توزیع بازار مرغ برطرف گردد.
پیش از این در ایام نوروز نیز روزانه ۱۵ تن مرغ منجد وارد بازار شد ولی متاسفانه مردم همچنان از توزیع مرغ در بازار گلایه دارند چرا که افزایش قیمت آن از یک سو و کمبود این کالای اساسی از سوی دیگر مشکلاتی را ایجاد کرده است.
با همه تفاسیر ساماندهی بازار مرغ نیاز به برنامه ریزی و ارائه راهکار از سوی مسئولین دارد ولی با وجود شرایط فعلی به نظر می رسد اقدامی برای پایان به این بازار بی سامان وجود ندارد.
