💠 با گذشت ۱۵ سال از توافق بین شهرداری نورآباد و مالکین محترم کوی شهید سلیمانی (وهارآو) و در جهت برونرفت از بنبست پیشآمده ، شورای اسلامی شهر نورآباد در مورخهی ۷ بهمنماه سیاستِ انفعالِ ۱۵ سال گذشته را کنار نهاده و شهرداری را مکلف نمود که سلسله اقداماتی را در راستای حقوق مالکین و خریداران برای حل و فصل این مشکل مزمن بهعملبیاورد .
💠 با وجود پیگیریهای مستمر در سه سال و نیم گذشته ، متاسفانه گره کور بهارستان (بهگونهای که حقوق مسلّم همهی افراد ذینفع در آن رعایت شود) گشودهنشد . با این وجود شورای شهر ، ارائهی یک راهکار واقعبینانه را بر بیتفاوتی ترجیح داد و شهرداری را مکلف نمود که ضمن پیگیری جدی برای تغییرکاربری ۵ هکتار از سرانههای عمومی از سهم خالص مالکین ، کار خیابانکشی و تقسیم قطعات موجود را نیز آغاز نماید .
💠 مخاطبان فهیم بهتر از بنده اطلاع دارند که با توجه به تصویب نقشهی بهارستان در کمیسیون مادهی ۵ در سال ۱۳۹۴ ابطال این نقشه و جایگزین نمودن آن با یک نقشهی کاملاً جدید غیرممکنست (به دلیل نداشتن سند ششدانگ و قانون منع فروش و … ) در نتیجه شبکهی معابر این نقشه نیز غیرقابلتغییر است ، لذا کار خیابانکشی و تقسیم قطعات موجود به ضرر هیچکس نیست و تنها محل ممکن برای بازنگری در این طرح و تغییرکاربری ۵ هکتار نیز ، همان کاربریهای عمومی میباشد .
💠 پس از این موضوع ، شهرداری نورآباد عملیات خیابانکشی و سایر اقدامات را آغاز نموده و در دستورکار قرار داده ، اما متاسفانه تا این لحظه اقدامی را برای تنظیم توافقنامه با مالکین محترم جهت تغییرکاربری ۵ هکتار انجام ندادهاست .
💠 همانگونه که همگان اطلاع دارند دلیل عدم اقبال مالکین برای انعقاد توافقنامه ۵ هکتاری آنست که شهردار پرتلاش نورآباد و برخی دیگر از مسئولان ارجمند ، در ازای تغییرکاربری ۵ هکتار عنوان نمودهاند که سهم مالک از کاربریهای عمومی (که حدود ۹۸ هزار مترمربع است) بایستی به مالکیت شهرداری دربیاید .
💠 برای روشن شدن این موضوع چند نکته را به سمع و نظر مخاطبان گرامی میرسانم :
۱- کل قطعات مسکونی کوی ۵۳ هکتاری شهید سلیمانی (وهارآو) ۹۵۰ قطعه میباشد (با احتساب سهم شهرداری و کاربری انبوهسازی ) در حالی که یکی از مناطق تازه تفکیکشدهی شهر با ۴۰ هکتار مساحت (یعنی ۱۳ هکتار کمتر از بهارستان) بیش از ۱۲۰۰ قطعهی مسکونی دارد و در مقام مقایسه ، سرانهی مسکونی این منطقه ۶۷٪ بیش از بهارستان میباشد .
۲- توافق بین مالکین و شهرداری مربوط به سال ۱۳۸۶ یعنی قبل از ابلاغ ماده ۱۰۱ اصلاحی در سال ۱۳۹۰ بودهاست . لذا سهم ۷۰ درصدی مالکین از کاربریهای عمومی کاملاً قانونی بوده و نمیتوان به استناد ماده ۱۰۱ اصلاحی سال ۹۰ سهم مالکین از کاربریهای عمومی در سال ۸۶ را نادیده گرفت ، چرا که قانون عطف به ماسبق نمیشود .
۳- با فرض پذیرش این پیششرط توسط مالکین ، ۵ هکتار از سهم خالص آنان در قالب بازنگری طرح تفصیلی تغییرکاربری دادهخواهدشد که دست کم ۲۰٪ ازین ۵۰ هزار مترمربع برای خیابان و معبر و ۲۰٪ دیگر نیز بعنوان سهم خالص شهرداری کسر خواهدشد ، به عبارتی ۳۰ هزار مترمربع کاربری عمومی به کاربری مسکونی تغییر پیدا خواهدکرد و در ازای آن ۶۸ هزار مترمربع از اراضی سهم مالکین به مالکیت شهرداری درخواهدآمد . بسیار بعید است که هیچ شخص صاحبانصافی این دادوستد را عادلانه و از روی رغبت و اختیار بداند .
۴- نکته حقوقی دیگری که بر آن تکیه مینمایم آن است که اگر محل استناد مسئولان ، ماده ۱۰۱ اصلاحی است لذا ۲۰٪ سهم خالص مسکونی ، قابل اخذ از مالکین نمیباشد و اگر محل استناد آنان ماده ۱۰۱ قبل از سال ۹۰ است ، سرانههای عمومی متعلق به مالکین بوده و متعلق به آنان باقی خواهدماند و در هر صورت لازم است که یک رویهی واحد و یگانه حاکم باشد .
💠 عموم شهروندان نجیب و شریف اطلاعی از مادّه و تبصرهها ندارند و خروجی تصمیمات مسئولان را درنظر میگیرند . امیدواریم با عنایت خداوند سبحان و تعامل و انعطاف بیش از پیش مسئولان و مدیران استانی و شهرستانی ، شاهد حلّ و فصل این معضل مزمن و ریشهدار باشیم . انشاءالله
💠 در پایان یادآوری میشود که شورای اسلامی شهر ، نماینده تمام اقشار جامعه اعم از خریدار ، مالک ، مستاجر و … است و در مصوبات خود تبعیضی را بین شهروندان ارجمند لحاظ نمینماید .
امیدوارم این #رنجنامهیتکراری بهدست کسانی برسد که در این خصوص اختیارات لازم را دارند ، باشد که جهت رضای خداوند قدمی را برای حل این معضل بردارند .
با تقدیم احترام – افشین صفری
عضو شورای اسلامی و سازمان نظام مهندسی شهر نورآباد
۱۰ اسفندماه ۱۳۹۹
