سه شنبه , ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

پیکره دلفان لرستان نماد رسمی جشنواره بین‌المللی فیلم رشد / چهل ششمین جشنواره در ایستگاه پایانی

تندیسی که بخشی از تاریخ فرهنگ کشور و نشانه‌ای از تاریخ باشکوه لرستان است در ۱۴ دوره نماد اصلی جشنواره بین المللی فیلم های آموزشی (فیلم رشد) بوده است…


نسیـــم دلفـان – چهل و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم رشد با حضور ۳۰ کشور جهان ، امروز به ایستگاه پایانی رسید.

اما شاید بسیاری ندانند که در ۱۴ دوره نخست این جشنواره که قبل از انقلاب برگزار شده است، همواره تندیسی برگرفته از “آثار تاریخی لرستان با قدمت ۱۲۰۰ ساله” که در “حوالی شهرستان دلفان” کشف گردیده بود، نماد اصلی جشنواره بوده و به برگزیدگان این جشنواره بین‌المللی اهداء می‌شده است!

تاریخچه جشنواره بین المللی فیلم رشد  

جشنوارۀ بین المللی فیلم‌های آموزشی رشد قدیمی ترین جشنوارۀ فیلم در ایران و جشنواره‌ای تخصصی است که با مدیریت وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران و اهتمام سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، هر سال با هدف شناسایی، انتخاب و معرفی فیلم های برتر آموزشی و تربیتی، برگزار می شود.

جشنوارۀ بین المللی فیلمهای آموزشی رشد نخستین بار در سال ۱۳۴۲ هجری شمسی (۱۹۶۳ میلادی) توسط ادارۀ فعالیت های سمعی و بصری وزارت آموزش و پرورش، در تهران برگزار شد.

از دورۀ بیستم نام جشنواره به نام کنونی آن یعنی «جشنوارۀ بین المللی فیلم های علمی، آموزشی و تربیتی رشد» تغییر کرد.

نماد جشنواره بین المللی فیلم رشد

با آغاز کار جشنواره بین المللی فیلم های آموزشی رشد در سال ۱۳۴۲، انتخاب و اهدای جایزه‌ای منحصر بفرد برای اولین جشنواره فیلم در ایران در این زمینه امری الزامی بود. بنابراین پیکره ای زیبا و کوچک با قدمتی ۱۲۰۰ ساله نتیجه جستجو و تلاش فراوان باستان شناسان در موزه ایران باستان بود.

پیکره ای که در حفاری از تپه ای با نام دلفان در استان لرستان به دست آمده بود. برای تبدیل این پیکره به تندیس و نماد جشنواره، هنرمندان با ذوق ایرانی آن را به پیکره ای با رنگهای طلایی، نقره ای، و برنزی با پایه های مرمری درآوردند. نمادی از ایران و تمدن غنی آن که به صورت مداوم درچهارده دوره نخستین جشنواره های بین المللی رشد به فیلم های برگزیده اعطا می گشت.

تغییر نماد جشنواره پس از پیروزی انقلاب اسلامی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جوایز جشنواره بین المللی فیلم های آموزشی رشد در سه رنگ طلا، نقره و برنزه در قالب گل لاله عنوان نمادی از جشنواره و برگرفته از خون پاک شهدا، کتاب باز نشانه تعلیم و تربیت و دو دست زیر آن نشانگر حمایت از امر آموزش و پرورش- علم و دانش و در نهایت پرفراژ فیلم نمادی از فیلم و فعالیت اصلی جشنواره که همان حضور فیلمهای آموزشی، فرهنگی و هنری است انتخاب گشت که در هر دوره به برندگان هر رشته طی مراسمی خاص اهدا می شود.

ساسان ولی زاده نویسنده مطلب فوق که آن را در وب‌سایت رسمی جشنواره بین‌المللی فیلم رشد انتشار داده نوشته است :

به منظور روشن‌گری بیش‌تر در این زمینه و برای یافتن تصویری از این تندیس طی روزهای گذشته به وزارت “آموزش و پرورش” و موزه “ایران باستان” مراجعه کردم ولی متاسفانه نمونه آن را نیافتم.  لذا از سایر دوستان لرستان‌پژوه درخواست می‌کنم برای یافتن نمونه این تندیس که بخشی از تاریخ فرهنگ کشور و نشانه‌ای از تاریخ باشکوه لرستان است، نگارنده را یاری فرمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *