گرچه جای جای خاک این دیار دارای جاذبه های باستان شناسی است لیکن بطور عمده میتوان موارد زیر اشاره کرد…
نسیـــم دلفـان – از جاذبه های گردشگری این شهرستان دامنه های سرسبز کوههای سر به فلک کشیده گرین ، چغادزدان ، سرکشتی و بزکن ، رودخانه های خروشان گیزه رود ، رضاویس و بادآور، دشتهای سرسبز خاوه و چواری ، سرابهای نیاز، دولیسگان ، قمش ، کل خانی ، تیمور و پیردوستی و جنگلهای سرسبز جنوب و جنوب غرب دلفان را می توان نام برد.
مهمترین جاذبه های تاریخی- مذهبی این شهرستان بقاع متبرکه امام زاده ابراهیم از نوادگان امام موسی کاظم ، معروف به “بابا بزرگ” در ۶۰ کیلومتری غرب نورآباد و امام زاده پیرمحمد از نوادگان حضرت زین العابدین در ۵۴ کیلومتری جنوب شهر نورآباد میباشد. محیط سرسبز و جنگلی در اطراف این اماکن مذهبی جذابیت های بالایی ایجاد نموده است.
چشمه آبگرم دلفان در محل تلاقی سه رودخانه گاماسیاب ، سیمره و گیزه رود (درون یکی از زیباترین تنگه های ایران) و همچنین وجود چشمه سارهای متعدد در دامنه های کوهها و حتی ارتفاعات این شهرستان که سبب ایجاد آبشارهای زیبایی چون “گاویار” در ارتفاعات بزکن ، “سیله” در ارتفاعات مامن کوه، “قمش” در ارتفاعات منگاول و “داله لان” در ارتفاعات مهراب کوه شده است ، بر زیبایی هر چه تمام تر این شهرستان افزوده است.
گرچه جای جای خاک این مرز و بوم دارای جاذبه های باستان شناسی است لیکن بطور عمده میتوان به قلعه سه طبقه خاکی “کفراش” در خاوه (محل سلطنت ساسانیان) ، قلعه “سلاسل” در محل قلایی، قلعه سه طبقه “ورمشان” در حسن گاودار، قلعه دو طبقه “سرابگر” در اتیوند، قلعه دو طبقه معروف “گندم بان” در تپه جمشیدی ، قلعه سه طبقه موسوم به “چغا موین” در دولیسگان و آثار باستانی متعددی در کاکاوند و مهراب کوه اشاره کرد.
تپه حمام دلفان – این تپه که در ۲۵ کیلومتری دلفان و در روستای یارآباد واقع شده ، ارتفاع زیادی ندارد و از قدیم به حمام معروف بوده است. در اطراف تپه گورهای باستانی بسیاری وجود دارد که گویی اهالی روستا و دیگران بیش تر با حفاری غیرمجاز؛ اشیای به دست آمده از طلای منقوش را به غارت و یغما برده اند. در آن روزگار گویا یکی از آیین های رایج تدفین، سکه گذاشتن در دهان مردگان بوده است ، یکی از سکه های به دست آمده از این تپه به دوره ساسانی تعلق دارد.
نوشته : جهان جمشیدی