پنجشنبه , ۹ فروردین ۱۴۰۳

مرگ خاموش/هشدار دو مهندس جوان دلفانی به فعالان کشاورزی و روستاییان

سموم فسفره در انسان سبب اختلالات عصبی مثل کاهش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز می­شود. بر اساس گزارش­های داخلی شیوع بیماری­های چون سرطان دستگاه گوارش ، در برخی استان­های کشور به مصرف بی ­رویه سموم کشاورزی نسبت داده شده است…


مرکز جهاد کشاورزی بخش خاوه، دلفان، لرستان/مهندس ابوذر قربانی و مهندس فرود ساروقی:

امروزه در کشورهای جهان سوم کاربردی ترین روش برای کنترل آفات گیاهی استفاده از سموم شیمیایی می باشد و کشاورزان استفاده از سموم حتی در زمانی که جمعیت آفات در آستانه زیان اقتصادی نیستند امری واجب و ضروری می دانند ولی نکته اساسی اینجاست که این سموم دفع آفات بر روی زندگی انسان و سایر موجودات زنده نیز بسیار موثر هستند. اکثر کشاورزان و حتی کارشناسان مربوطه ، علم و آگاهی لازم در رابطه با مورد و نحوه استفاده و تاثیر این سموم بر زندگی انسان را ندارند.

آفت کش­ها باعث ایجاد بیماری و مرگ در انسان­ها می گردند. این مشکلات ناشی از شرایط مختلف تماس مستقیم و غیر مستقیم انسان با آفت کش­ها می باشد.

سموم شیمیایی به چند دسته تقسیم می­شوند ، دو دسته آنها شامل سموم نفوذی و سیستماتیک می­باشند که در محصولات جالیزی و میوه ها اگر دوره کارنس (مدت زمان دوام سم در محصولات) طی نشده باشد، به هیچ عنوان با شستن، حرارت دادن و فریز کردن، باقیمانده سموم در محصولات از بین نمی­رود و در محصولات کشاورزی و میوه ها باقی می­ماند. سم باقی مانده بر روی بافت میوه­ ها به تدریج در معده و کبد که وظیفه دفع سموم را بر عهده دارد جمع و موجب بیماری های مختلف می شود مواد موجود در کود­ها که به محصولات کشاورزی منتقل می شود در برخی موارد می تواند باعث برهم خوردن تعادل برخی عناصر مورد نیاز برای سوخت و ساز طبیعی بدن شود.

سمومی که برای دفع آفات گیاهی استفاده می شود باید مدت معینی روی میوه باقی بماند تا تجزیه شوند اما چون در بسیاری از موارد زودتر از وقت معین شده برای عرضه به بازار مصرف ، برداشت می­شوند مقادیری از سموم در بافت میوه به صورت تجزیه نشده باقی می­ماند. آفت کش­های ارگانوفسفره، دسته­ ای از مواد شیمیایی فسفر دار بوده که برای کنترل طیف وسیعی از آفات در بخش کشاورزی به کار برده می­شوند. سالیانه هزاران مورد مرگ در اثر مواجهه با این مواد در جهان رخ می­دهد. بیشترین علت مرگ در اثر ضعف عضله­های تنفسی است. در طول زمان سم دیازینون و هینوزان باعث کاهش تعداد و حرکت اسپرم انسان می­­­شود.

سموم فسفره در انسان سبب اختلالات عصبی مثل کاهش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز می­شود. سم مالاتیون سبب تخریب نواحی از مغز انسان می­شود. بر اساس گزارش­های داخلی شیوع بیماری­های چون سرطان دستگاه گوارش ، در برخی استان­های کشور به مصرف بی ­رویه سموم کشاورزی نسبت داده شده است.

در کشورهای پیشرفته در درجه اول کنترل بیولوژیک آفات (استفاده از یک موجود زنده برای کنترل آفات) و سپس کنترل زراعی و در صورت نیاز استفاده از سموم با دوره کارنس پایین به کشاورزان پیشنهاد می شود و این امر نیازمند دیدگاه علمی مسئولین و اطلاع رسانی کامل به کشاورزان می باشد.

منابع

www.fao.org

Pesticides News: Endocrine Disrupting Pesticides pesticide Action Network(PAN)

Disorder and Urinarey metabolites of organophosphate pesticides: Maryse F. Bouchard, ph.D.et al.; May2010

یک نظر

  1. مرسی،کاش مسئولین بهداشتم مثل شما احساس وظیفه کنن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *