پنجشنبه , ۶ مهر ۱۴۰۲

غارت منابع آبی دلفان توسط کشاورزان غیربومی به اوج خود رسیده است! مسئولان دست از مصوبه‌های کاغذی بردارند

کشت بی‌‌رویه سیب‌زمینی در اراضی دلفان، ذخایر آب زیرزمینی شهرستان به ویژه بخش خاوه را با بحران جدی روبه رو ساخته است.

اگر به تازگی از شهرستان دلفان عبور کرده باشید، به طور حتم آبپاش‌های متعددی را می‌بینید که تقریباً تمام ساعات شبانه روز مشغول هدر دادن استراتژیک ترین سرمایه منطقه در مزارع سیب زمینی دشت خاوه و سایر نقاط دلفان هستند.

سیب زمینی یکی از آب‌برترین محصولات کشاورزی است و در تقسیم بندی و برنامه‌ریزی سازمان جهاد کشاورزی، استان همدان موظف به تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن سیب زمینی است و واقعیت امر آنست که بر اثر برداشت بی‌رویه آب در این استان، دشت بهار که مرکز کاشت سیب زمینی است دیگر توان تولید مقرون به صرفه خود را از دست داده و همچنین تکرار کاشت این محصول سبب بروز آفات ویژه‌ای در این دشت شده و همین امر سیب زمینی کاران این استان را بر آن داشته تا با اجاره زمین‌های دلفان و سلسله ، به بهایی اندک، کاشت این محصول آب بر را به منابع آبی لرستان تحمیل کنند.


بنا به گفته کارشناسان مهمترین چالشی که کشور ما اکنون با آن مواجه است، مشکل کم آبی و بحران آب است در حالی که بیشترین منابع آب کشور برای مصارف کشاورزی استفاده می‌شود پس به تبع آن مدیریت کشور باید به سوی مدیریت بهینه منابع آبی به ویژه اصلاح الگوی مصرف آب و اصلاح الگوی کشت سوق پیدا کند.

ورود کشاورزان غیر بومی به استان لرستان
در سال‌های اخیر شاهد ورود کشاورزان غیر بومی استان‌های همدان و اصفهان به منطقه و اجاره اراضی حاصلخیز این دشت برای کاشت سیب زمینی هستیم و این روند با شتابی افزایشی در حال گسترش است.

تحقیقات نشان داده است که محصول سیب زمینی نیازمند آب فراوان بوده و برای بهره‌وری بیشتر نیازمند استفاده از سموم و کودهای فراوان نیز هست که متأسفانه هرکدام از این عوامل به نوبه خود مضرات و معایبی برای زمین‌های منطقه و مردم آن در پی خواهد داشت.

براساس نظر کارشناسان استفاده از سموم و کودهای مخصوص بهره‌وری سیب زمینی سبب کاهش شدید مواد عالی خاک شده و تا حدود ۵ سال تبعات خود را نشان خواهد داد به گونه‌ای که حتی کسانی که اکنون به کاشت محصول سیب زمینی اقدام کرده‌اند به هیچ عنوان در ۵ سال آینده حاضر به اجاره همان اراضی نخواهند بود چون خاک آن اراضی از مواد غنی تهی خواهد شد.

در سال جاری با پیگیری و ممانعت دادستان و رئیس دادگستری الشتر، از ۳۰۰ هکتار سیب زمینی کاشته شده، اکنون با پلمپ چاه های غیرمجاز و توقیف ترانس های برق از کشت همین مقدار هم جلوگیری شده است. در حالی که متاسفانه در شهرستان دلفان ۱۶۸۰ هکتار کاشت شده است.

در این شرایط اقدامات دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان دلفان در خصوص جلوگیری از کشت سیبب زمینی جای تقدیر و تشکر دارد که با حتی با حضور میدانی در بخش خاوه از کشت بی رویه محصولات آب دوست جلوگیری کردند که اگر این اقدامات صورت نمی‌گرفت شاهد کشت سراسری محصولات آب دوست در شهرستان دلفان بودیم.

اما جای سوال است که چرا سازمان جهاد کشاورزی سهمیه ۴۰۰ هکتاری کشت سیب زمینی را به شهرستان دلفان اختصاص داد؟



Skill
50%

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *