کارشناس بهداشت و محیط شبکه بهداشت دلفان ازممنوعیت توزیع غذا در ظروف مشترک (مجمعه) در مراسمات خبر داد…


نسیـــم دلفـان – احمد میرزائی کارشناس بهداشت و محیط شبکه بهداشت دلفان در گفتگو با خبرنگار دلفان امروز گفت: جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی، روده ای و انگلی، ضروری است در مراسم و مناسبت های مختلف صرفا از ظروف تک نفره برای پذیرایی از مهمانان استفاده شود و توزیع غذا در ظروف مشترک (مجمعه) ممنوع می باشد.

وی ادامه داد:در صروت مشاهده تخلف آشپز مربوطه به دلیل تهدید علیه سلامت عمومی به مراجع قضایی معرفی و تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.  

وی در پایان گفت: با توجه به محدود بودن تعداد بازرسان این شبکه، مردم شریف دلفان می توانند بروز هرگونه تخلف را جهت پیگیری به شماره تماس های۳۲۷۲۴۰۹۱ و۰۹۱۶۳۶۷۱۴۵۰ اطلاع دهند.

شاید همه شما به نوعی با این موضوع مواجه شده باشید.

به یک میهمانی عمومی یا مجلس عروسی ، جشن و یا ختمی دعوت شده و هنگام سرو غذا با سینی های بزرگ و مجمعه های سه نفره و یا حتی بیشتر ، از شما پذیرایی شود.  نمی دانم نوع نگاه شما به این نحوه پذیرایی از چه جنسی است.

مجمه

از پذیرایی میزبان خرسند و شادمان می شوید و یا احساس ناخوشایند و نامطبوعی به جهت هم کاسه شدن با دیگر افراد به شما دست خواهد داد به هر حال اگر از دسته دوم باشید ناگزیر و به جهت رعایت حرمت میزبان و میهمانی و پس از صرف غذا بیش از دو راه پیش رو نخواهید داشت  یا  قید حضور در میهمانی ها و یا مجالس پذیرایی عمومی این گونه را خواهید زد و یا پیه ی آلودگی های احتمالی ناشی از غذاهای مشترک با افراد آشنا و یا غیر آشنا را به تن خواهید مالید.

چه خوشمان بیاید چه نیاید ، چه این مسئله را امری مهم و حیاتی تلقی کنیم و یا آن را موضوعی دست چندم و غیر ضرور فرض نمائیم ، چه این شیوه پذیرایی را بخشی از آئین کهن و رسوم دیرپای دیارمان بدانیم و چه آن را در تعارض با فرهنگ امروزین و رسم نوین جامعه مان ببینیم ،در اصل موضوع توفیری ایجاد نمی کند.

و چنانچه می دانیم تغییر فرهنگ نیز نه آمرانه و دستوری است و نه یک شبه رخ خواهد داد .  بی تردید در تحقق این معنا نقش صاحب نظران و فرهیختگان و جامعه و به ویژه رسانه ها قابل توجه و پر رنگ خواهد بود.

 دکتر یوسف رضا جهانیان کارشناسان بهداشت دراین  باره گفت:

از دیدگاه بهداشتی ظروف غذای مشترک نه تنها غیر قابل توجیه بلکه کاملا منسوخ است. یاد مان باشد بخش بزرگ و قابل توجهی از امراض تحت عنوان کلی بیماری های منتقله از راه غذا ( Food Borne Disease ) طبقه بندی می شوند .

اگر چه عدم رعایت بهداشت غذا خوردن مسئول تمامی بیمار های منتقله از راه غذا نیست اما بی تردید در ظهور و بروز بسیاری از آنها نیز موثر و کاراست .

آمیبیازیس ، ژیاردیوزیس ، شیگلوزیس ، سالمونلوزیس ( عامل بیماری حصبه ) ، اسهال های خونی اشرشیاکلی ، ویبریوکلرا ( عامل بیماری شدیداً مسری و خطرناک التور ) ، عفونت های روده ای استافی ، کامپیلوباکتر و کلستریدیومی و حتی کرم های روده ای همچون کرمک تنها بخشی از بیماریهای عفونی است که از طریق اورال –فکال (دهانی مدفوعی ) از فرد به فردی دیگر منتقل می گردد .

به علاوه پخش دراپلت ها و آئروسل ها (قطرات و ریز ذرات تنفسی ) که بر اثر تماس های نزدیک و حین غذا خوردن بر روی دست ها و ظروف می نشیند و از این طریق و یا از راه هوای استنشاقی به دیگران منتقل می شود زمینه ساز سرایت بسیاری از بیماریهای مسری تنفسی همچون سل ،آنفلوآنزا و عفونت های تنفسی است.  فراموش نکنیم هر فرد به ظاهر سالمی لزوما سالم نیست .  بسیاری از عفونت ها از دوره کمون (نهفتگی) یعنی روزها و هفته ها قبل از بروز علائم بالینی تا دوران نقاهت یعنی روزها پس از بهبود علائم قابل انتقال است .

پاره ای از امراض ماهیتی مزمن وطولانی دارند و علائم واضح و آشکار که بر دیگران هویدا باشد را ندارند و یا دست کم در دوره هایی از روند بیماری نشانگانشان فروکش می نماید و سرانجام بخشی از بیماریها اساسا بی علامتند.  پس غذا خوردن با استفاده از ظروف مشترک با دیگران ولو به ظاهر سالم و تندرست شما را از ارگانیسم های در کمین و مترصد فرصت مصون نخواهد کرد.

هرچند یکی از مهمترین وظایف حاکمیت تامین سلامت زنجیرهای غذایی از مزرعه تا سفره است و باز اگر چه نظارت سیستم های بهداشتی باید از تهیه و توزیع مواد غذایی گرفته تا نحوه طبخ و سرو آن و به دیگر عبارت کلیه دست اندر کاران غذا ( Food Handlers ) ساری و جاری شود اما شکل گیری و تثبیت هیچ فرآیندی از جمله ترویج اصول بهداشتی جز از طریق تغییر فرهنگ صورت نخواهد گرفت.  و نکته آخر آنکه حذف ظروف مشترک و سینی های چند نفره هرگز نباید با جایگزینی ظروف پلاستیکی یک بار مصرف همراه شود.

استفاده از این ظروف با توجه به عوارض شیمیایی ناشی از واکنش پلیمرهای به کار رفته در آن با غذاها و نوشیدنی های داغ کاملا غیر بهداشتی و نا صحیح خواهد بود.در مقابل استفاده از وسایل استیل و ملامین تک نفره و یا ظروف یک بار مصرف ساخته شده از الیاف گیاهی و سایر صنایع مشابه به عنوان روشی مقبول و بهتر قابل توصیه است.