پنجشنبه , ۱۸ خرداد ۱۴۰۲

اتصال شهرستان دلفان به شبکه شتابنگاری زلزله برخط

کارشناس ارشد شبکه شتابنگاری زلزله کشور با بیان اینکه مدیریت بلایای طبیعی نیازمند شناخت ماهیت، ارزیابی های دقیق، برنامه ریزی و سپس ارائه راهکار مناسب است.

وی با بیان اینکه امروزه اکثر برنامه ریزی های صورت گرفته در زمینۀ مدیریت زلزله به بازۀ زمانی حین و بعد از وقوع بحران محدود شده است و کمتر به برنامه ریزی های پیش از وقوع زلزله توجه می شود. از میان برنامه های کاهش مخاطرات می توان تاب آوری را برنامه ای دقیق تر و موفق تر به دلیل توجه آن به ابعاد اجتماعی، نهادی، اقتصادی و کالبدی یک شهر دانست.

محمدرضا ابراهیم پور با بیان اینکه جهت مدیریت پیش گیری و مقابله با زلزله عمدتا با دو نوع برنامه ریزی ، که بصورت دراز مدت و موردی است می توان با یک بحران طبیعی مقابله نمود.

وی برنامه ریزی دراز مدت، را معمولا جهت پیشگیری تا پیش بینی و کم کردن عوارض درهر حادثه صورت می گیرد و برنامه ریزی موردی معمولا پس از وقوع هر حادثه و بسیار عجولانه و بنا بر شدت حادثه و بر اساس وضعیتهای پیش آمده انجام میشود .

مهندس ابراهیم پور قرار گیری شهرستان دلفان در غرب ایران ،بخشی از زاگرس مرتفع می باشد که در بین زون های زاگرس چین خورده و سنندج- سیرجان قرار دارد,قرار گیری ۶۰ روستا مستعد زمین لغزش در شهرستان دلفان و قرار گیری درپهنه با خطر نسبی بالای زلزله ،شناسایی مناطق مستعد زمین لغزش و رتبه بندی آنها میتوان تا حدودی از خطرات ناشی از رخداد این پدیده جلوگیری نمود.

وی تاکید کرد: کاهش آسیب و تاب آوری شهرها و روستاها در مقابل با مخاطرات زلزله، با شناسایی و تعیین حریم گسل شهرها و ضوابط اجرای آیین نامه ۲۸۰۰ مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی و نصب دستگاه های شتابنگار برخط و لزوم به کارگیری آنها در سامانه‌ پاسخ سریع است.

مهندس ابراهیم پور با اعلام این خبر اظهار کرد: تاکنون بیش از ۹۰۰ دستگاه شتاب‌ نگار از نوع دیجیتال و تعداد۵۵۰دستگاه شتاب نگار آنلاین با تکنولوژی روز دنیا در شهرستان‌ها، بخش ها و مناطق لرزه خیز کشور با خطر نسبی، خیلی خطرناک و خطرناک نصب و راه‌اندازی شده است، وتعداد ۱۶ ایستگاه شتابنگار زلزله برخط دراستان لرستان تا ۱۵ خردادماه عملیاتی میگردد.

رئیس اداره راه و شهرسازی شهرستان دلفان ،ضمن تشکر از اداره کل راه و شهرسازی استان لرستان ومدیریت بحران استانداری لرستان جهت هماهنگی بعمل آمده با مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی جهت اختصاص یک دستگاه شتابنگار برخط به این شهرستان جهت کنترل وسیعتر شهرستان خواستار اجرای ضوابط اجرایی آیین نامه ۲۸۰۰ در شهرها و روستاهای شهرستان دلفان شد.

وی با اشاره به دقت و ارسال برخط داده های ثبت شده توسط این دستگاه به منظور تسریع در بررسی محل وقوع زلزله و اعزام یگان‌های امدادی اولین دستگاه برخط شتاب‌نگاری زلزله در فرمانداری شهرستان راه اندازی گردید.

مهندس امیری همچنین در خصوص اهم کاربرد این دستگاه عنوان داشت: طبق ضریب آیین نامه ۲۸۰۰ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی شتاب و لرزه منطقه وقوع زلزله توسط این دستگاه ثبت می شود و در مهندسی زلزله، تحلیل سازه ها و شناخت زمین شناسی مناطق جهت ساخت و ساز اصولی کاربرد دارد.
این مقام مسئول بااشاره به اینکه هیچ سازه مهم و استراتژیک بدون درنظرگرفتن پارامترهای زلزله نمی تواندساخته شود و مهمترین پارامترها در طراحی مقاوم سازه در برابر زلزله استفاده میگردد داده های که از دستگاههای شتابنگاری استخراج می گردد.

وی اظهار داشت : اکثر ساکنان مناطق بافت های فرسوده شهر نورآباد از قشرهای ضعیف و کم درآمد هستند که توانایی نوسازی و بهسازی واحدهای مسکونی خود را ندارند .

این مسئول ، حمایت دولت و تخصیص وام های مسکن کم بهره برای تشویق مالکان واحدهای فرسوده جهت نوسازی و بهسازی واحد های مسکونی مورد تاکید قرار داد و بیان داشت : دولت بایستی با دادن امتیازات و مشوق های ویژه ای را برای تشویق شهروندان به اجرا در آورد تا بتوانیم میزان بافت فرسوده در شهر نورآباد را کاهش دهیم .

مهندس امیری ، بالا بودن هزینه های طراحی و نقشه های ساختمانی را یکی از عوامل عدم استقبال صاحبان واحد های مسکونی از نوسازی واحدهای فرسوده تهیه نقشه ساختمانی است که بایستی تخفیف های ویژه ای از طریق سازمان نظام مهندسی اعمال شود .

وی با بیان طرحهای تشویقی توسط شهرداری نورآباد به متقاضیان نوسازی مسکن در بافت های فرسوده ۵۰ درصد بابت صدور پروانه ساختمانی تخفیف می دهد.

شهرستان دلفان به مرکزیت شهر نورآباد، در میان رشته کوه های سرسبز و سربه فلک کشیده زاگرس و در گوشه شمال غربی استان لرستان، هم مرز با استان های همدان، کرمانشاه و ایلام واقع شده است.

اولین دستگاه شتابنگار زلزله در شهرستان دلفان در خردادماه ۱۳۷۳ در فرمانداری این شهرستان نصب و راه اندازی شده بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *